Deze twee aansluitingen die je sinds medio 2015 op laptops kunt aantreffen lijken identiek maar toch is dat allerminst zo! Wij leggen je in dit artikel graag uit hoe dat zit en wat je met deze poorten kunt!


Wat is USB-C?


USB-C is een protocol voor gegevensoverdracht tussen apparaten en is de opvolger van de gewone USB die op vrijwel elke laptop te vinden is. USB-C levert veel voordelen ten opzichte van USB. Met USB-C kun je net als met USB verschillende externe apparaten op je laptop aansluiten zoals een mobiele telefoon, een externe harde schijf of zelfs een printer of beelscherm. Alleen is de overdrachtssnelheid van data over USB-C tot wel 2 keer sneller dan bij het traditionele USB. En als het gaat om het opladen van telefoons, dan gaat dit over USB-C zelfs tot 20 keer sneller! Een ander voordeel van USB-C is dat je niet meer loopt te hannesen met hoe je de stekker in de poort doet. Waar je bij USB vaak de frustratie had dat je de stekker er eerst verkeerd om in probeerde te doen, kan dat met USB-C niet meer gebeuren. Een derde voordeel is dat een USB-C poort ondersteuning biedt voor 4K en 5K videosignalen waardoor je ongekend scherp beeld kunt produceren.


De andere kant van een USB-C kabel kan overigens een andere aansluiting hebben zoals USB 3.0, een displayport, HDMI of VGA aansluiting. Zo heb je nog meer mogelijkheden tot het aansluiten van externe apparatuur. USB-C kabels zijn dan ook in vele vormen verkrijgbaar.


Wat is Thunderbolt 3?


Ook Thunderbolt 3 is een protocol voor gegevensoverdracht maar is alleen vele malen sneller dan dataoverdracht via een standaard USB of USB-C aansluiting. Waar met het klassieke USB een overdrachtssnelheid tot maximaal 5GB per seconde kon worden gerealiseerd en maximaal 10GB per seconde bij USB-C, is dat bij een USB-C aansluiting met Thunderbolt opgerekt tot maar liefst 40GB per seconde. Een Thunderbolt 3 aansluiting is te herkennen aan een kleine bliksemschicht die vlak naast de USB-C poort op je laptop vermeld staat.


Thunderbolt 3 is dus vooral relevant bij toepassingen die extreem snelle dataoverdracht vereisen. Dit kan gaan om zowel data, video- als audiosignalen. Het overzetten van hele grote bestanden, zoals films met 4K resolutie wordt daarmee kinderspel. Ter illustratie, om 14 uur aan hoge kwaliteit video, 25.000 foto’s of 10.000 muzieknummers over te zetten heb je minder dan één minuuut nodig.