Menu
Your Cart

Beeldschermgrootte en beeldschermresolutie

Bij het kiezen van de juiste laptop moet je de juiste afweging maken tussen processorsnelheid (i3, i5 of i7), de hoeveelheid werkgeheugen en de grootte van het opslaggeheugen (de zogenaamde harde schijf). Maar een minstens net zo belangrijke specificatie is het beeldscherm. Op deze pagina proberen we je daarom uit te leggen hoe je kunt bepalen welke grootte het beste bij jou past. Naast beeldschermgrootte gaan wij ook in op het tweede begrip dat je vaak tegenkomt als het om beeldschermen gaat en dat is beeldschermresolutie. Wij merken door de vragen die wij dagelijks krijgen dat beeldschermresolutie een wat onduidelijke term is. Wij zullen daar hieronder verder op ingaan.


Welke beeldschermgroottes zijn er en welke is voor mij geschikt?

De grootte van het beeldscherm bepaalt direct de grootte van de laptop en daarmee dus hoe compact een laptop is. Ben je veel met je laptop op pad voor school of werk, dan is een kleiner beeldscherm (en dus kleinere laptop) aan te raden. Blijft je laptop redelijk vast op één plek staan, of in ieder geval bij jou in huis of op kantoor, dan kun je kiezen voor een groter beeldscherm. Een andere overweging om te kiezen voor een bepaalde grootte is natuurlijk: wat doe je met je laptop? Gebruik je de laptop voor  gamen, foto- of videobewerking of kijk je graag een film via bijvoorbeeld Netflix, dan is een groter scherm aan te bevelen. Kortom, de belangrijkste overweging bij het bepalen van schermgrootte is hoe vaak ben je met je laptop op pad en hoe compact wil je dat je laptop is.

De meest voorkomende beeldschermgroottes vind je hieronder. Maar naast deze groottes heb je ook nog verschillende tussenmaten zoals 12.5" en 13.3" maar ook een nog kleiner scherm van 10". 


Het getal geeft de diagonale lengte aan in inches. Omdat het aan de hand van 'inches' en bovenstaande plaatjes nog steeds lastig kan zijn om te bepalen welke beeldschermgrootte voor jou geschikt is hebben wij alle veelvoorkomende groottes hieronder in een tabel opgenomen. Zo kun je met een meetlint die je vast ergens in huis hebt liggen een beter gevoel krijgen bij de grootte van het scherm en de laptop.


10 inch25.4 centimeter diagonaal
11 inch27.9 centimeter diagonaal
12.5 inch31.8 centimeter diagonaal
13.3 inch33.8 centimeter diagonaal
14 inch35.6 centimeter diagonaal
15.6 inch39.6 centimeter diagonaal
17 inch43.2 centimeter diagonaal


Wat is beeldschermresolutie en wat betekent WXGA, HD, HD+, FHD etc.?

Naast de beeldschermgrootte is er ook nog het begrip beeldschermresolutie. Waar beeldschermgrootte gaat over de fysieke grootte van een beeldscherm gaat beeldschermresolutie over het niveau van detail waarin beeld op het scherm wordt weergegeven.

Een beeldscherm is opgebouwd uit hele kleine beeldpuntjes, de zogenaamde pixels. Elk beeldscherm bestaat uit honderduizenden van deze pixels die gezamenlijk zorgen voor de opbouw van het beeld dat je op je scherm ziet.  Je kunt je voorstellen dat wanneer een beeldscherm uit meer pixels is opgebouwd, dat er daardoor een meer gedetailleerd, scherper beeld getoond wordt. Dus hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de beeldschermkwaliteit.

Als we de hele oude beeldschermen vergeten, dan zijn er op dit moment 5 verschillende beeldschermresoluties te onderscheiden. QHD en UHD kom je nog niet vaak tegen bij laptops en voegen op zich ook niets toe bij normaal gebruik. 


WXGA of HD1366 x 688 pixels
HD+1600 x 900 pixels
Full HD1920 x 1080 pixels
QHD2560 x 1440 pixels
UHD3840 x 2160 pixelsWij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op deze website, gaat u daarmee akkoord. Lees hier ons privacy statement.